Loes

Poes Loes heeft veel jeuk…… 

Op een dag in september kwam mevrouw Mulder met poes Loes bij mij in de praktijk. Loes had de laatste weken last van veel jeuk. Normaal was het een heel rustige kat, maar nu was ze zich de hele dag aan het "wassen” en  trok zelfs haren uit haar velletje. Wat opviel was dat ze boven haar staart op het midden van haar rug kaal begon te worden. Ook zaten daar kleine korstjes.  Dit was voor haar bazin duidelijk een reden om met haar naar de dierenarts te gaan. Bij het kammen van Loes vond ik in de lies 2 vlooien; niet veel, maar genoeg om de klachten te kunnen verklaren.

Deze klachten zijn herkenbare symptomen, die horen bij een vlooienallergie. Al wordt een dier maar één keer per drie dagen door een vlo geprikt, dàn is dat voldoende om deze klachten te krijgen. Het is heel eenvoudig om met een vlooienkam de kat te controleren op òf aanwezigheid van vlooien òf op kleine zwarte korreltjes. Dit zijn uitwerpselen van de vlo. Het is verteerd bloed van de kat, dat de vlo opgezogen heeft. Als je wat water op de korreltjes doet, kun je zien dat het weer rood wordt.

Bij het behandelen van een allergie is het belangrijkste om de prikkel, waar mens of dier allergisch voor is, weg te nemen. Dus een goede vlooienbestrijding is het meest effectief. Tegenwoordig bestaan er gelukkig goede middelen. Een pipet op de huid tussen de schouderbladen is eenvoudig op te brengen: de haren opzij doen en de vloeistof op de huid aanbrengen. Een vlooienband is niet zonder gevaar en ruikt ook erg sterk. Als deze tè los zit gebeurt het nog weleens dat de kat een voorpoot er doorheen wurmt. Dit geeft vaak een lelijke grote wond in de oksel, die heel moeilijk geneest. Als je een band toch wil gebruiken moet je het zó strak doen dat er niet meer dan twee vingers tussen kunnen.

Een ander probleem is de resistentie van vlooien voor de middelen. Helaas treedt dat, nadat een middel jarenlang is gebruikt, eigenlijk altijd op. Dit betekent dat de vlo niet meer dood gaat door gebruik van het middel. Mijn advies is altijd: controleer altijd het effect van je anti-vlooienbehandeling  met een vlooienkam!

In geval van Loes zal het gebruik van een goedwerkend vlooienmiddel voldoende zijn. Ook moet mevrouw Mulder alle andere dieren in huis ook behandelen.

Soms heeft een dier meer vlooien dan bij Loes het geval was. Dan is het noodzakelijk om ook de omgeving grondig te behandelen: stofzuigen van kieren en plinten, dweilen, wassen van de dierenmandjes .  Het gebruik van een omgevingsspray kan hierbij ook zeer nuttig zijn.

Voor het voorkomen van deze klachten is het belangrijk om vanaf het voorjaar consequent alle dieren in huis met een anti-vlooienmiddel te behandelen. Zo houd je het vlooienprobleem gedurende de zomermaanden goed in de hand!

 

?xml:namespace>