Lizzy, het pittige dametje!

Ze is een klein katje van 18 jaar. Lizzy staat haar”mannetje” wel in de buurt. Ze duldt niemand in haar territorium. Verder is ze erg op zichzelf en wil altijd maar kort aandacht. Als ze er genoeg van heeft, laat ze dat duidelijk merken, en kan ze als je niet uitkijkt een rake tik uitdelen.

Maar Lizzy krijgt nu toch wel wat ouderdomsklachten: ze kan zich niet meer zo snel bewegen als ze zou willen. Ook is haar reactievermogen minder en gaat alles in een lager tempo. Het zichzelf verzorgen, dat voor haar zeer belangrijk is, kost haar steeds meer moeite. Het dagelijks wassen van haar hele vacht wil niet zo goed meer. Maar ze probeert er het beste van te maken.

Opeens merkte haar baasje op dat Lizzy kreupel was en pijnlijk aan haar voetje. Van de teentjes viel op dat één nagel helemaal doorgegroeid was en in het voetzooltje stak! Dat is heel pijnlijk! Dat liet Lizzy heel duidelijk merken. Ze liet het baasje er nauwelijks naar kijken.
                                                                               
Bij mij gekomen zag ik dat meerdere nagels veel te lang waren en dat haar vacht op haar rug aan het vervilten was. Er zaten een paar hele grote klitten.
                                                                                  
Dat komt vaak bij oudere katten voor; ze zijn niet meer zo lenig, met name in de rug. Het wassen ervan lukt dan ook niet meer. Het oude haar blijft zitten en gaat vervilten in klitten. Bij een oudere kat is het dus goed om haar regelmatig met een grove kam te kammen. Klitten verwijder je door met een schaarìn de klit te knippen. Het laatste restje kun je dan voorzichtig uitpluizen. Doe het voorzichtig, want je kan gemakkelijk in de huid knippen. Bij het ouder is de kat minder actief en scherpt  haar nagels ( op bijvoorbeeld een krabpaal) beduidend minder. Bovendien lijken ze ook nog eens veel harder te worden. Al knip je regelmatig de puntjes eraf, dan doe je je in wezen al voldoende.  En een belangrijk advies is: doe het in korte sessies en beloon de kat daarna met wat lekkers.

Bij Lizzy was het dus zaak om een begin hiermee te maken. Doordat ze bij mij op tafel onder de indruk was, lukte dat aardig. Daarna heb ik met de nodige tact ook nog haar nagels kunnen knippen en haar gewonde pootje in de soda kunnen baden.

Regelmatige controle en behandeling van de vacht en knippen van de nagels is bij de oudere kat heel belangrijk!