Een kussentje in het oor....

Een kussentje in het oor .......

Meneer de  Vries maakte zich zeer bezorgd om zijn hond Lisa. In hele korte tijd was de oorschelp van zijn hond dik geworden.  Het was een raar gezicht: het leek wel op een kussentje!

Lisa had er last van: ze hield haar kop scheef. Haar "zieke” oor hing duidelijk lager. Het voelde ook wat warm aan. Een paar dagen geleden had ze al wat met haar kop lopen schudden en wat in haar oor gekrabd. Veel overlast leek ze er niet van te hebben, dus haar baas had er weinig aandacht aan besteed. Nu was het duidelijk anders. Toen ik het oor met de oorkijker bekeek, was het ontstoken, rood en bijzonder gevoelig; met als resultaat de nodige jeuk, vandaar het schudden en krabben. Langzaam was de irritatie erger geworden met als gevolg een heviger schudden. Daardoor is een bloedvat in het oor geknapt, en de oorschelp volgestroomd met bloed. Met andere woorden: Lisa heeft een bloedoor!

Wat nu te doen? Waarom opeens de oorontsteking? Bij navragen bleek Lisa sinds kort een nieuwe huisgenoot te hebben, waar ze inmiddels dikke maatjes mee was geworden: kater Tom. Deze had ogenschijnlijk nergens last van. Maar bij controle bleek hij een oormijt infectie te hebben. Hele kleine witte beestjes, net speldenknopjes, liepen in zijn oor te krioelen.  Omdat Lisa en Tom samen in de mand sliepen, zijn de mijten naar Lisa overgelopen met alle gevolgen van dien.  Het is dus zaak om beide dieren te behandelen tegen de oormijt infectie door tenminste 2 a 3 weken met oorzalf te behandelen.  Dan wordt de oorzaak tenminste aangepakt. Tom was wat moeilijker te behandelen en kreeg daarom een pipetje op de huid bij zijn schouder. Zo wordt bij hem van binnenuit de mijt bestreden.

Het bloedoor ging daar niet van weg. Als er niets aangedaan zou worden, zou het bloed langzaam weer opgenomen worden door het lichaam. Daarbij ontstaan dan wel de nodige littekenwrongen. Het oor vervormt en wordt kleiner: er ontstaat een zogenaamd frommeloor. Het is niet pijnlijk, maar is gelukkig een nauwelijks zichtbaar schoonheidsfoutje.