Vuurwerkangst

                                                               Afbeelding invoegen     

   


December is voor veel huisdieren een maand vol stressmomenten met als hoogtepunt oudejaarsavond 12 uur! Als stress, samenhangend met vuurwerk, niet wordt behandeld, kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse geluiden zoals het hard dichtslaan van een deur stress opleveren. Daarom moeten we dit probleem zeer serieus nemen!

Let op zo’n moment allereerst op de houding en het gedrag van uw dier; een angstige hond heeft zijn oren naar beneden, zijn staart zo laag mogelijk en trekt de mondhoeken naar beneden. Veel honden proberen weg te vluchten en gaan soms zelfs dingen in de omgeving vernielen. Bij de kat zijn de signalen van stress veel moeilijker te zien: ze trekken zich vaak terug en proberen zich te verbergen.

Het aanpakken van het probleem vuurwerkstress kan op verschillende manieren. De eerste keer overvalt je dit probleem meestal en zal je voor de " korte termijn aanpak” moeten kiezen: je helpt het dier door de vuurwerkperiode heen. Met de "lange termijn aanpak” moeten we de gevoelens, die het dier koppelt aan vuurwerk, veranderen; dit om toename van stressgedrag te voorkomen. Via hondenscholen kun je een training met je hond volgen.

Onderstaand enkele nuttige tips om uw huisdier te helpen door de korte termijn aanpak:

o Laat de hond aangelijnd uit! Ga eventueel samen met een andere hond die niet bang is. Op oudejaarsavond de hond vóór 22.00 uur uitlaten.

o Houd uw huisdier binnen – sluit het kattenluik. Laat het dier in zijn eigen vertrouwde omgeving en op een voor hem veilig plekje. Demp het geluid van vuurwerk – radio of televisie aan, sluit de gordijnen.

o Ga niet troosten of bestraffen als uw huisdier angstig is, dus negeer het angstgedrag. Bij een zeer onrustige hond is het beste het gedrag van de hond en het geknal te negeren. Beloon rustig en kalm gedrag. Op oudejaarsavond om 12 uur tijdens het hoogtepunt van het vuurwerk mag u het dier wel geruststellen en bescherming bij je laten zoeken.

o Indien mogelijk : ga op oudejaarsdag naar een plaats waar weinig vuurwerk wordt afgeschoten.

o In de laatste week van december kun je ook een natuurlijk product als ondersteuning gebruiken.  Ga door tot kort ná Oud en Nieuw.

o Het gebruik van Adaptil-halsband. Dog-appeasing pheromone (DAP) is een synthetische mix van stoffen, die grote overeenkomst hebben met de feromonen die worden gevonden bij teven direct na het werpen. Deze stoffen hebben op volwassen en jonge honden een kalmerend effect. Voor de kat bestaat eenzelfde produkt: Feliway.

o Zylkène is een voedingssupplement, het is een natuurlijk product, verkregen uit melkeiwit met een rustgevende werking. Zylkène kan helpen bij het verminderen van stress bij hond en kat. Zylkène zit in capsules en wordt eenmaal daags gegeven. Royal Canin heeft een voer waarin dit melkeiwit verwerkt zit en kan lange tijd gegeven worden. Het heet Calm diet.

o Bach bloesem rescue remedy via het drinkwater

o In ernstige gevallen kun je medicijnen rond oud en nieuw geven: wacht niet tot de laatste dag om deze medicijnen bij de dierenarts te bestellen. De medicijnen hebben een angstremmende werking, zodat ze minder gevoelig voor geluid worden en zich meer kunnen ontspannen tijdens het vuurwerk. Ze worden op ras en op gewicht individueel gegeven om het zo veilig mogelijk te doseren. Helaas is het effect niet altijd voorspelbaar: soms treedt het te laat in. Belangrijk is op tijd en in rust de medicijnen te geven. Doe de volgende dag rustig aan tot de medicijnen volledig uitgewerkt zijn.