Chocoladevergiftiging

Chocoladevergiftiging bij uw huisdier 

Waarom is chocolade gevaarlijk voor uw huisdier?
In chocolade met name in puur zit het stofje theobromine, dat giftig is voor honden en kan voor hen levensbedreigend zijn! Dit geldt ook voor katten, maar katten zijn veel meer fijnproevers en zullen niet zo snel een grote hoeveelheid chocola opeten, daarom zien we chocoladevergiftiging niet snel bij katten. Theobromine is zo giftig voor de hond, dat één reep pure chocolade van 200 gram een hond van 30 kg kan doden.

Waarom is theobromine gevaarlijk voor uw hond?
Honden zijn heel gevoelig voor een chocoladevergiftiging. Dat komt doordat ze een lager lichaamsgewicht hebben. Daarnaast heeft de hond een andere stofwisseling dan bijv. de mens; het theobromine wordt omgezet in nog schadelijker stof. Bovendien kan de hond de stof niet afbreken en blijft het in het lichaam aanwezig, zodat het bij het ouder worden bij regelmatige opname van kleine hoeveelheden chocolade een aardige opslag van theobromide in het lichaam geeft, en uiteindelijk vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden.

Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging?
De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4-5 uur (tot 12 uur) na het opeten van de chocolade. Hieronder ziet u een opsomming van de symptomen die kunnen voorkomen: rusteloosheid/nervositeit, misselijkheid met soms braken, veel drinken, diarreehoge hartfrequentieversnelde ademhalingkoorts, stuiptrekkingen en coma. Uiteindelijk kan zelfs sterfte optreden. Het kan zelfs zijn dat er na 2 tot 3 dagen een ernstige ontsteking van de alvleesklier optreedt. Of na enkele dagen is acute hartdood nog mogelijk door beschadiging van de hartspier. 

Wat moet u doen als u vermoedt dat uw hond een chocoladevergiftiging heeft?
Niet afwachten, maar ga direct naar een dierenarts. Dit is een spoedgeval! 
Er bestaat geen tegengif voor theobromine. De hond krijgt dan een injectie met een braakmiddel, als de opname van de chocolade kort geleden gebeurd is. 
Daarnaast zal er symptomatisch behandeld worden. Als een hond veel spiertrillingen en/of krampen heeft, is het verstandig om hem een tijdje onder narcose te houden zodat hij rustig slaapt. Verder wordt geprobeerd om zo snel mogelijk de schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen door extra vocht toe te voeren via een infuus. Tenslotte krijgt uw hond Norit om de schadelijke stoffen in de darmen te absorberen zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten 

Hoeveelheden theobromine in chocolade :

In 100 gram melk chocolade zit 154 mg. En in 100 gram pure chocolade 1365 mg. In witte chocolade zit een te verwaarlozen hoeveelheid. 

Wanneer is het teveel? 

Ruwe schatting: voor een hond van 10 kg is een hoeveelheid van 900 mg theobromide teveel. Voor een hond van 20 kg: 2200 mg; voor een hond van 30 kg: 3200 mg.