Praktijkbrief nr.3 oktober 2011: Vlooienallergie

Controleer je dier altijd met een kam op vlooien of poepjes, ook als je een anti-vlooienmiddel hebt gebruikt!

Aan het eind van de zomer is het aantal vlooien in omgeving van en op het dier op zijn hoogtepunt! De zomer heeft het juiste klimaat voor de vlo. Dan vermeerdert hij zich het gemakkelijkst. De afgelopen 2 maanden zijn er heel veel vlooien! Dus wees alert.


Elke hond of kat heeft weleens een vlo! Maar als een dier regelmatig met één vlo in aanraking komt, kan dit bij sommige dieren klachten geven:  één vlo per 3 dagen kan dit al veroorzaken. De kans dat dit gebeurt, is groter in een omgeving met meer dieren. Er is dan sprake van een vlooienallergie: het lichaam reageert overmatig op een prikkel, in dit geval een vlooienprik.

 

 

 
 
 
Het meest kenmerkende symptoom is jeuk, en eventueel kaalheid en korstjes op de rug bij de staart. Als je vervolgens òf de vlo òf de vlooienpoepjes (zwarte korreltjes) met een kam kunt vinden, is de diagnose rond. Soms vind je ze niet; die ene vlo is dan al verdwenen. Als je de vlooienpoepjes, die je met de kam uit de vacht haalt met wat water besprenkelt, kleuren  deze rood-bruin . Het is verteerd opgezogen bloed van het dier. Andere zwarte korreltjes van bv. zand doen dit niet.


De behandeling van een vlooienprobleem moet niet alleen op het dier gericht zijn, maar ook op de omgeving! Dit geldt vooral bij aanwezigheid van véél vlooien. Bij gebruik van omgevingssprays worden vlooien en larven gedood. Vaak duurt het dan een aantal maanden voordat je het probleem volledig in grip hebt.  Als je een spray ter preventie gebruikt moet je deze minimaal 1 week vóór het op vakantie gaan gebruiken! Dan voorkom je een vlooienplaag bij thuiskomst.

Een dier met vlooienallergie met meerdere huis(dier)genoten is eigenlijk een soort van graadmeter voor het vlooienbestand in huis. Zodra de klachten beginnen weet je genoeg en ben je eigenlijk al te laat!

Er zijn verschillende methoden om vlooien te bestrijden:

·         Vlooiendodende middelen in de vorm van een pipet of band

·         Middelen die voortplantingscyclus van de vlo stoppen

·         Middelen om de omgeving te behandelen (omgevingsspray)

Bij een vlooienallergie is het gebruik van vlooiendodende middelen essentieel! Pipetjes op de huid tussen de schouderbladen zorgen dat er over de hele huid een film komt. Het zorgt ervoor dat de vlo  vóór het prikken al gedood wordt. Dan ontstaat er geen allergische reactie en geen jeukklachten.

 
 
Vroeger werden  vlooienbanden veel gebruikt. Het nadeel hiervan is de sterke geur die het afgeeft. Ook als eigenaar kom je bij het geven van een knuffel regelmatig met het middel in contact.
Als een vlooienband tè los zit, is het mogelijk dat de kat 1 voorpoot door de halsband wurmt. Een enorme wond in de oksel van de kat kan het gevolg zijn. Deze wonden helen slecht. Daarom bij gebruik van een band:  deze mag niet losser zitten dan dat er 2 vingers tussen kunnen.

 


Metopreen is een stof die de voortplantingscyclus van de vlo stopt. Er komen geen nakomelingen meer. Dat geldt ook voor Program. Bij de kat is dit een éénmalige injectie die gedurende een half jaar werkt. De vlo krijgt geen nakomelingen, maar wordt er niet door gedood. Het is eigenlijk een behandeling van het huis via het dier. Bij een vlooienallergie is dit dus niet afdoende.

Bij een vlooienallergie is het vaak nodig om de vicieuze cirkel van jeuk te doorbreken met medicijnen. Het krabben, veel likken en plukken van de haren stopt dan heel snel.

Een extra aandachtspunt is waar rekening mee gehouden moet worden is, dat de vlooien voor de bestaande middelen resistent kunnen worden. Mijn advies is daarom altijd:

Wees dus kritisch op het middel dat je gebruikt. Lang niet alle middelen werken afdoende. Let ook goed op of het een middel voor de hond of de kat is. Ze mogen niet verwisseld worden!