Praktijkbrief 2

Praktijkbrief
 

De vakantieperiode nadert…… 

Nu de vakantieperiode weer dichterbij komt, maken vele honden- en kattenbezitters zich net zo druk over de vraag hoe het met hun huisdier zal gaan als zij op vakantie zijn als over waar zij zelf dit jaar op vakantie zullen gaan! Het dier kan naar een honden- of kattenpension gaan, of gaat mee op vakantie in auto of er komt een oppas in huis. Veel huisdierbezitters  vertellen dat ze hun huisdier niet graag achterlaten en dat dit voor sommigen zelfs een reden is om dan maar niet op vakantie te gaan.

Het pension:

Ten eerste is het belangrijk erop te letten dat het pension of kennel waar u uw huisdier wilt onderbrengen betrouwbaar is. Informeer goed voordat u een keuze maakt. Beste plekjes zijn het eerste vol. Reserveer op tijd! Voor het verblijf in het pension moet het dier gevaccineerd worden; de basisvaccinatie wordt gevraagd en voor de hond geldt een extra vaccinatie tegen kennelhoest.

Oppas in huis:

Vaak kan het binnen een gezin onderling goed geregeld worden wie wanneer op het huisdier past. Ook is er een organisatie die oppas voor huis en dier regelt: www.vakantieoppas.nl . De hond en de kat blijven dan in hun eigen vertrouwde omgeving. En dan gelden dezelfde regels als anders: basisvaccinatie, controle en behandeling tegen vlooien, teken en wormen.

Mee op vakantie:

Indien u naar het buitenland wilt met uw dier , moet deze allereerst gechipt zijn en een rabiësvaccinatie krijgen. Dit moet minimaal 3 à 4 weken van te voren gebeuren. Ook moet het dier een Europees dierenpaspoort hebben. Op de site www.licg.nl kunt u de meest actuele voorwaarden voor het reizen met dieren lezen. Voor Scandinavië en Engeland zijn de eisen aangepast.

In het buitenland kunnen andere parasieten voorkomen dan in Nederland, met name in Zuid-Europa. Essentieel is het om uw dier daarom tegen besmetting met deze "indringers” beschermd worden. Ze worden overgebracht door teken, vlooien, wormen en zandvliegjes. Op de praktijk kunnen wij goede voorlichting geven over welke middelen u kunt gebruiken. In zuidelijke landen komt de hartworm steeds meer voor. Dan is het beste bij thuiskomst en 1 maand daarna een speciale wormkuur aan de hond te geven.

Gelukkig is er nu ook een goede behandeling van reisziekte voor uw hond; informatie herover op: www.wagenziekte-honden.nl .

Indien u gemerkt heeft dat uw dier voor vertrek vlooien had, is het zeer raadzaam om uw huis voordat u weggaat met een omgevingsspray te behandelen. Dan wordt u na de vakantie niet overvallen door een vlooienplaag.

Als u informatie wilt over "alles rond en om de vakantie betreffende uw huisdier”  kunt u een vakantiepakketje  halen of contact opnemen met de praktijk: 050-4095762