Praktijkbrief 1

 

Februari is de maand voor de gebitscontrole van uw hond en kat.

Dieren hebben vaker gebitsproblemen dan we denken. Ze worden hoofdzakelijk veroorzaakt door tandplak, dat al na 24 uur begint te verkalken tot tandsteen. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Op de plak hechten bacteriën die voor een flinke ontsteking kunnen zorgen met als gevolg ondermijning van de wortels van tanden en kiezen. Het geeft een onaangename geur uit de bek van het dier. Iets wat je als eigenaar duidelijk opmerkt! Ook kan het zijn dat het dier minder enthousiast eet en zijn harde brokjes laat liggen.

Omdat de tandplak zo snel in tandsteen omgezet wordt, is het belangrijk voor een goede dagelijkse gebitsverzorging te zorgen; het bestrijden van de bacteriën in de mond staat hierbij centraal. Er zijn meerdere methoden:

1. Het minst effectief: een bacteriedodende vloeistof wordt via het drinkwater gegeven

2. Beter : elke dag laten kluiven op bv. een kauwstrip tegen tandsteenvorming.

Het geeft een mechanische reiniging en remming van bacteriegroei

3. Best : tanden poetsen, het beste elke dag; het tandplak wordt verwijderd!

Bij een pup is het aanleren van tanden poetsen het gemakkelijkst. Bij oudere dieren gaat dit meestal moeilijker. Ook is het een discipline die je als eigenaar op moet kunnen brengen! Regelmatig laten kluiven is een alternatief. Je kunt kiezen voor een goede kauwstrip bv. Veggiedent of een gerookt runderbot of een moot gedroogd stokvis. Bij ernstige tandsteenvorming is een gebitsbehandeling onder verdoving nodig. In geval van ernstige ondermijning is het trekken van tand(en) en/of kies nodig.

Wat heb je nodig voor tandenpoetsen?

1. Hondentandpasta met een gevogeltesmaak; dat wordt het best geaccepteerd.

2. Tandenborstel of een vingertandenborstel; in het begin kun je ook een hydrofiel gaasje om je vinger gebruiken.

3. Een bakje water

4. Een rustige omgeving zonder afleidingen

5. Een rustig moment bv. kort na het uitlaten

6. Geduld

7. Een beloning achteraf bv. een kauwkluif

Bij de balie ligt een boekje over dit onderwerp met een uitgebreide beschrijving hoe je het tanden poetsen moet aanpakken.