Druiven en rozijnen giftig!


Druiven en rozijnen giftig voor de hond :


Wist u dat druiven en rozijnen, net als chocolade, ook giftig kunnen zijn voor uw hond. Ongeveer 32 gram per kilogram lichaamsgewicht druiven (vergelijkbaar met een kilo druiven voor een grote labrador) en 11 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht rozijnen kunnen uw hond ernstig ziek maken. 

Om welke stof het gaat is nog niet bekend. Er is onderzoek gedaan naar bestrijdingsmiddelen, hoge concentraties vitamine D of de aanwezigheid van zware metalen, zoals zink en lood maar het onderzoek leverde geen goede verklaring op voor de vergiftigingsverschijnselen. Ook wordt gedacht aan gifstoffen van schimmels.

Andere soorten fruit kunnen ook giftig zijn voor uw hond door bijvoorbeeld bestrijdingsmiddel-resten.


De symptomen na het eten van druiven of rozijnen zijn:

meerdere malen braken

hyperactief tot nerveus gedrag

soms diarree

Na 24 uur wordt de hond juist heel sloom en suf. De ademhaling wordt onregelmatig. Verder kan de hond buikpijn krijgen en zal niet meer willen eten en drinken.

Er ontstaan uitdrogingsverschijnselen en er zal geen urine geproduceerd worden. Dit komt door ernstige nierfalen. Doordat er geen urine meer geproduceerd wordt raakt het lichaam de gifstoffen via de nier niet meer kwijt. Dit is een levensbedreigende situatie. Nierfalen kunnen 24 uur na het opeten van de druiven of rozijnen worden vastgesteld.


Voorkomen is beter dan genezen:

Ondanks dat niet alle honden er ziek van worden en er nog veel onduidelijk is over druiven kunnen we alleen dit adviseren:

Let er goed op dat uw hond niet bij rozijnen en druiven kan. Leg alles waar rozijnen inzitten op een veilige plaats. Pas ook op voor druivenstruiken in uw achtertuin.

Heeft uw hond toch veel rozijnen of druiven gegeten neem dan direct contact op met een dierenarts. Deze zal uw hond direct in behandeling nemen.
Behandeling :

Als binnen een uur of twee na inname bekend is dat de hond druiven op heeft, kan het opwekken van braken of het geven van actieve kool absorptie van de toxinen verhinderen. Om de nierfunctie te ondersteunen kan een intraveneus infuus gestart worden gedurende minimaal 48 uur. Als een dier na drie dagen nog geen afwijkende nierwaarden heeft, is het niet waarschijnlijk dat dit nog op gaat treden.