Wat te doen bij vermissing?

Wat te doen als je hond of kat vermist is:


Als een kat vermist wordt, is het vaak moeilijk om hem terug te vinden. Zit hij ergens opgesloten in een schuur of garage? Is hij (per ongeluk) meegenomen in een auto? Is hij weggekropen omdat hij ziek is? Belangrijk is dan om je zoekactie op meerdere manieren te starten. In nabije omgeving gaan vragen, briefjes ophangen, aan de dichtstbijzijnde dierenartsen melden.  

Voor de hond geldt in principe hetzelfde. 


Ook is een aanmelding bij Amivedi zeer belangrijk. Dit kun je eventueel zelf on line doen.


Hoe werkt Amivedi?

Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. Is uw huisdier vermist of heeft u een huisdier gevonden? Meld het bij Amivedi! Zoek in ons bestand met vermiste en gevonden huisdieren, maak een flyer/poster of kom in contact met één van onze meldpunten. Samen zorgen we ervoor dat hond, kat, vogel, knaagdier of ander huisdier zo snel mogelijk wordt herenigd met zijn of haar baasje. Wilt u weten bij welk meldpunt u een melding kunt doen? Kijk dan op www.amivedi.nl of neem contact op met het centraal informatienummer van Amivedi 0900-2648334. Dit nummer is iedere dag bereikbaar van 09:00-21.00 uur.


Chippen is hierbij een belangrijk hulpmiddel!

Het chippen van het dier wordt steeds meer gedaan. Voor de hond is het zelfs verplicht. 

Het kan ook heel veel opleveren; degenen die een chipreader hebben, kunnen vaak smakelijk over hun zoekresultaten vertellen. Zo is het bij ons in de praktijk gebeurd dat een rode kater in Glimmen gevonden was en thuis hoorde in Sneek. Met de chipreader konden we het chipnummer lezen en via internet was de eigenaar zo opgespoord. Kat en baasje werden zo in korte tijd weer herenigd. Mogelijk dat de kater in een openstaande vrachtauto gekropen is en zo "ontvoerd” werd….

Het chippen gaat eigenlijk net zo als het geven van een injectie. De naald is alleen dikker waarin de chip zit. Doorgaans wordt de chip onder de huid aan de linker zijde van de hals geplaatst. Soms is het te voelen: als een klein, dun staafje.

 De transponder wordt na verloop van tijd omgroeid door het weefsel en blijft zo goed op zijn plaats zitten. Chippen wordt inmiddels al vele jaren gedaan. Het heeft geen nare bijeffecten, mits het correct wordt uitgevoerd.

Controleer de gegevens van uw dier op : www.chipnummer.nl

Zo kunt u kijken of uw dier geregistreerd is en bij welke databank.

Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.

 

Een misverstand is dat men denkt dat de adresgegevens van de eigenaar op de chip zelf staan. Staat een huisdier wel geregistreerd, dan wordt er vaak niet aan gedacht om een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Het is dus belangrijk dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. "Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies.