Voeding en orthomoleculaire supplementen:

Goede voeding is één van de belangrijkste basiszaken, net zoals voldoende en passende beweging en een goede benadering/opvoeding van het dier. Koop in eerste instantie nooit een grote hoeveelheid en schakel nooit abrupt over van het ene op het andere voer. Neem er de tijd voor!

Het juiste voer moet je bij het dier zoeken! Waar moet je op letten om het meest geschikte voer te vinden:

· Vindt het dier het lekker?

· Heeft het dier extreem veel ontlasting? Is de ontlasting afwijkend?

· Eet het dier vaak gras? Braakt hij regelmatig?

· Voelt het dier zich weleens een dag niet orde? En heeft het dan duidelijk meer darmgeluiden en laat het meer winden?

Er zijn verschillende diëten voor dieren met een voedingsallergie. Daarmee zijn maag-darmklachten en huidproblemen positief te beïnvloeden.

Bij bepaalde ziekten is het belangrijk om de voeding aan te passen. Een belangrijk voor beeld bij de kat is het blaasgruisdieet. Het voer heeft een juiste invloed op de samenstelling van de urine, zodat de blaasgruiskristallen niet meer ontstaan. De plasproblemen worden dan voorkomen bij katten die er gevoelig voor zijn. Een operatie in de vorm van een penisamputatie is dan te voorkomen, mits de kat strikt op dieet wordt gehouden.

Een ander voorbeeld bij de hond is het dieet bij nierfalen. Dit eten heeft een lager eiwitpercentage met een hoge eiwitkwaliteit. Het heeft een niersparend effect zodat je de nieren zo min mogelijk belast.

Veel kleine hondenrassen zijn erg gevoelig voor het krijgen van tandplaque en tandsteen. Het gevolg is een ontsteking met gevoelige en rode slijmvliezen. Samen met een gebitsbehandeling kan voer helpen dit te bestrijden.

Bij de links zijn websites van dieetvoeders te vinden.

Orthomoleculaire voedingsleer:

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968 door de Amerikaanse chemicus en tweevoudig nobelprijs winnaar professor Linus Pauling.
Orthos komt uit het Grieks en betekent : 'juist, recht of gezond', en moleculair staat voor: 'de moleculen betreffende'.
In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men naar 'de juiste stof op de juiste plek'. Een orthomoleculair therapeut werkt met stoffen die het lichaam van nature al kent en nodig heeft voor een optimale gezondheid.Een optimale gezondheid vraagt om voldoende vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en enzymen in de juiste verhouding.