Anaalklierontsteking

Anaalklierontsteking

Elke kat en hond heeft twee anaalklieren. Deze blaasjes liggen links en rechts van de anus op 5 uur en op 7 uur (verg. de klok) en lopen via twee kleine kanaaltjes naar openingetjes in de anusspier. Ze produceren een vloeistof met een onaangename geur en deze vloeistof wordt middels de genoemde kanaaltjes toegevoegd aan de ontlasting. Door deze geur is uw kat of hond in staat om zijn/haar territorium af te bakenen en met ander e dieren te communiceren.

Waarom zoveel problemen met de anaalklieren?

Er zijn aanwijzingen,dat door het hedendaagse gewijzigde voedingspatroon van de katten en honden, de hardheid van hun ontlasting te gering wordt. De anaalklieren worden hierdoor niet meer voldoende leeggeperst. Bovendien verkeren onze huisdieren minder in stresssituaties dan vroeger de dieren in de natuur. In de overvolle anaalklieren ontstaat daardoor niet alleen een "druk", maar de opgehoopte anaalkliervulling gaat ook als het ware gisten en er gaat bacterie groei plaatsvinden, hierdoor kan uiteindelijk een ontsteking ontstaan.
Honden kunnen zelf niet met hun bek bij de anaalklieren komen en hierdoor gaan ze in de omgeving rond de staart likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde "sleetje rijden" is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z'n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Katten kunnen daarentegen wel zelf bij hun anaalklieren komen. We zien in de praktijk de aandoening dan ook vaker optreden bij honden dan bij katten.

Symptomen anaalklierontsteking
  • met het achterwerk over de grond schuren, ook wel "sleetje rijden" genoemd
  • bijten en likken in de omgeving rond de staart
  • rond de anus een gevoelig/pijnlijk gebied

Gradaties in de anaalklierontsteking:

  • de anaalklieren worden onvoldoende geleegd en raken overvol
  • de anaalklieren zijn ontstoken,dik en pijnlijk; hierbij kan geel-groene pus vrijkomen, soms wat rood door bloedbijmenging
  • er ontstaat een abces, dit is een afgekapselde holte die met pus gevuld is. Dit abces kan openbreken, zodat pus en bloed naar buiten komen, zie 2. Bovendien is een nog gesloten abces uitermate pijnlijk!
Het uitdrukken van de anaalklieren.

Een gezonde anaalklier heeft als doorsnede ongeveer halve centimeter en is moeilijk onder de huid te voelen. Een overvolle anaalklier is daarentegen goed te voelen onder de huid en ca. 1 à 1.5 cm doorsnee. Zodra een anaalklier duidelijk te voelen is moet deze uitgedrukt worden. Indien de anaalklieren zich regelmatig vullen, kunt u overwegen dit zelf te gaan uitvoeren. Laat het u eerst een keer goed uitleggen en ga niet aan de hand van een plaatje en/of tekst dit zelf proberen. Het komt namelijk voor dat de vloeistof in de anaalklier erg dik is geworden en niet eenvoudig te verwijderen is. Dit kan dan zeer pijnlijk zijn voor de huisdier.

De behandeling anaalklierontstekingIn de meeste gevallen is het voldoende dat de anaalklieren door uw dierenarts worden leeggedrukt, samen met een antibioticumkuur. Het komt echter steeds vaker voor dat na enige tijd (weken) de anaalklieren weer overvol zijn en hierdoor krijgt het een chronisch karakter. De dierenarts zal de anaalklieren steeds weer moeten uitdrukken en ze dan spoelen met antibiotica. Hiervoor moet uw hond eventueel een narcose krijgen. Soms wordt aangeraden de anaalklieren operatief te laten verwijderen.