Beweging

Net zoals voor mensen is bewegen in de juiste mate en manier van levensbelang. Altijd moet je rekening houden met de leeftijd, bouw, conditie en gezondheid van het dier.

Jonge dieren moet je voor zichzelf beschermen. Daarom: geen lange wandelingen, niet laten springen, geen traplopen. Hiervoor worden goede adviezen gegeven in allerlei hondenliteratuur.

Sommige bewegingen zorgen voor een continue overbelasting van het dier. Pas in een later stadium komen de klachten. Veel met de bal of stokken spelen is hier een voorbeeld van. Het sprinten, het springen en het maken van veel draaibewegingen vragen heel veel van het lichaam, al is de ene hond hier beter voor gebouwd dan de andere. Ook een trekkende beweging is funest. Het ruw corrigeren van de hond door krachtig aan de riem te trekken kan op lange termijn in ernstige halsklachten resulteren.
 
Overgewicht is echt een grote oorzaak bij bewegingsproblemen. Af laten vallen tot het juiste gewicht is zeer essentieel. Vaak is het zo dat het dier dan zonder pijnstillers verder kan leven!

Spieren kun je beter trainen door rechte bewegingen te maken op effen terrein. Altijd moet je kijken of het dier het aankan en leuk vindt. Dit is vooral essentieel als de hond al klachten heeft.

Zo'n twintig jaar geleden had de diagnose HD, heupdysplasie, een slechte prognose. Het is een vorm van artrose in het heupgewricht, waarbij de botonderdelen in het heupgewricht aangetast zijn. De hond is kreupel en heeft pijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden van behandeling. Daarbij staan aangepaste beweging en het juiste gewicht (dus geen overgewicht) centraal. Het geven van extra voedingssupplementen met de voeding is een prima aanvulling. In geval van zeer ernstige pijnklachten zijn medicijnen gewenst. Deze kunnen onder begeleiding lange tijd gegeven worden.

Ook kan ik hierbij een aanvullende behandeling met acupunctuur geven. Bovendien zijn er tegenwoordig meerdere vormen van fysiotherapie bijvoorbeeld aquatraining.