Tips voor warm weer...

 

Zorg voor voldoende en vers drinkwater! Zet het op verschillende plaatsen neer!

Tips voor warme dagen, 


We hebben er allemaal naar uitgekeken, maar deze week is het mooie weer echt aangebroken. Veel van onze huisdieren kunnen niet zo goed tegen warmte. 

Oude katten blijven vaak ergens liggen en nemen niet de moeite om water te gaan drinken. Als de nierfunctie al matig is, kan het snel bergafwaarts gaan. Uitdroging is het resultaat.

Zorg er voor dat uw dier bij warm weer een plek in de  schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Ga niet op het heetst van de dag fietsen of andere inspannende dingen met uw hond doen.

Voor honden zijn er speciale koelteproducten, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Voor konijnen en knaagdieren kunt u een plastic fles met bevroren water in het hok leggen, gewikkeld in een theedoek om te voorkomen dat het dier zich "brandt" aan de koude buitenkant. Het buitenhok kunt u koelen door er een nat wit laken overheen te leggen. Vogelkooien mogen niet in de zon staan.

Wat kan je doen als een dier oververhit is:

Oververhitting is een gevaarlijke aandoening die helaas door veel mensen wordt onderschat. De zeer hoge lichaamstemperatuur bij een hitteberoerte zorgt voor schade aan veel organen en kan uiteindelijk zelfs leiden tot sterfte. 

•Neem de temperatuur op van uw hond.

Een gewone thermometer van de drogist volstaat prima en u kunt het temperaturen voor uw hond wat minder onprettig maken door bijvoorbeeld een druppeltje sla-olie op de thermometer te druppelen alvorens deze in de anus in te brengen. De gemiddelde temperatuur van de hond ligt tussen de 38,0oC en 39,0oC, een stuk hoger dus dan bij de mens. Bij overhitting kan de temperatuur oplopen tot wel 41 C.

•Zet uw hond niet in een bad met ijswater!

Naast het feit dat dit heel pijnlijk is voor uw hond heeft het niet het gewenste effect, hoe verkoelend het ook klinkt. Door de extreme kou knijpen alle bloedvaatjes die in de huid lopen samen, waardoor de huid niet meer goed wordt doorbloed. De hond kan op deze manier zijn warmte juist niet meer kwijt. Verder zal de hond in dit ijzige water gaan rillen, waardoor alleen nog maar meer lichaamswarmte wordt geproduceerd.

•Door verdamping van water op de huid en uit de vacht wordt warmte aan het lichaam onttrokken en koelt een hond het beste af.

Zodra uw hond het te warm krijgt is het dan ook verstandig om de hond nat te maken met koel water en daarna voor verdamping van het water te zorgen door het dier bijvoorbeeld voor een ventilator te zetten, een föhn op de koude stand op het dier te richten of bij gebrek aan dit soort apparatuur simpelweg te wapperen met een groot stuk karton (mits uw hond daar niet onrustig van wordt, onrust leidt tot een stijging van de lichaamstemperatuur!). Het dier alleen één keer nat maken en vervolgens laten liggen is veel minder effectief, aangezien verdamping dan in veel mindere mate optreedt. Vergelijk dit eens met de situatie waarin u net uit het water komt – dan krijgt u het veel eerder koud als het waait, dan wanneer het windstil is, ook al is de buitentemperatuur gelijk! Uw hond blijven koelen met stromend koel water uit een tuinslang zorgt voor continue verkoeling van de waterlaag rond het dier en is een goed alternatief om de temperatuur van uw hond weer te laten dalen. 

•Voorkom (verdere) uitdroging

Uitdroging is schadelijk voor de organen en zoals vermeld kan een uitgedroogde hond zijn warmte niet meer goed kwijt. Biedt daarom voldoende drinkwater aan uw hond aan.

•Pas op dat u uw hond niet teveel laat afkoelen.

Het gevaar bestaat dat u in uw enthousiasme door blijft gaan met koelen, waardoor oververhitting omslaat naar onderkoeling. Zodra de temperatuur van uw hond is gedaald naar ongeveer 39,7oC dient het actief koelen van de hond te worden gestaakt om onderkoeling tegen te gaan. Het is verstandig om uw dierenarts te raadplegen voor specifieke adviezen, zodat uw hond weer zo snel mogelijk de oude is.