Uw kitten wordt binnenkort krols.......

Voor de katten geldt, dat ze een seizoensgebonden voortplanting hebben; dat betekent dat in de donkere, koude wintermaanden de poezen niet krols worden. Hun cyclus komt in het voorjaar weer op gang. Dat kun je in het voorjaar vooral merken. Er wordt niet voor niets gesproken van "maartse katten”. De verschijnselen van krolsheid bij de poes zijn: ze ligt over de grond te rollen, is zeer aanhalig en kan zeer luidruchtig miauwen. 

In januari zijn de meeste kittens van het vorige jaar ongeveer 5- 8 maanden oud. De oudste kunnen al in januari/februari krols worden. Wil je problemen voorkomen kun je de poes of kater het beste in januari/februari steriliseren of castreren.

Als een poes kittens heeft, kan ze zelfs al een week na het werpen weer krols worden en daardoor drachtig worden. Zo gauw als de kittens zelf kunnen eten, is het beste de poes te steriliseren om een volgende dracht te voorkomen.

Voordelen van vroeg ingrijpen:

*       Poes wordt niet krols en daardoor geen kans op dracht

*       Het geven van poesenpil is niet nodig; daardoor géén slechte hormonale invloed op melkklieren, minder kans op vetzucht en suikerziekte

     Kater heeft beduidend minder kans op sproeigedrag

*       Je voorkomt dat de urine van de kater gaat stinken

*       De dieren zijn minder "uithuizig”; daardoor minder kans op vechtabcessen en ongelukken

Het advies is dus om poezen en katers in het vroege voorjaar te laten opereren.

De operatie gebeurt het onder algehele narcose. Daarom moeten de dieren nuchter zijn: vanaf 7 uur de vorige avond mogen ze niet meer eten, wel drinken. De dieren worden de volgende morgen om 9 uur gebracht en kunnen ’s middags tussen 3 en 4 uur weer opgehaald worden. Dan zijn de dieren weer goed wakker. Ook heeft de kat een pijnstillende injectie gekregen die 24 uur werkt.

Bij de kater is het relatief een eenvoudige ingreep. De beide testikels worden ingesneden.  Vervolgens worden deze hormoonproducenten van testosteron weggenomen. De kater heeft geen uitwendige hechtingen, die verwijderd moeten worden.

Bij de poes is het wat ingrijpender. De geslachtsorganen bevinden zich in de buik en deze moet geopend worden. Als de baarmoeder niet afwijkend is, worden alleen de eierstokken verwijderd. Dit zijn bij de poes de hormoonproducenten van oestrogenen en progesteron. Nu kan de poes niet meer krols en drachtig worden.  De buikwand moet wel met hechtingen in 2 lagen gesloten worden. De buitenste is meestal een doorlopende hechting die onzichtbaar in de huid verwerkt wordt.  Een enkele keer wordt één hechting nog zichtbaar geplaatst. De huidsnede is ongeveer 2.5 cm. Het dragen van een kraag om extreem likken en plukken te voorkomen is eigenlijk nooit nodig. Na 1 week wordt de wond gecontroleerd. Eigenlijk heb je altijd lichte wondzwelling rond de huidsnee. Deze is niet pijnlijk en verdwijnt binnen 2 weken.

Na de operatie is het beste de kat 3 tot 5 dagen binnen te houden. Door de narcose kunnen ze de eerste dagen  minder alert zijn en lopen ze daardoor meer risico in bv. het verkeer.

 

Bijna elke kat begint de dag na de operatie weer te eten en te drinken. Na 1 week is het herstel volledig.


 

 


Verschil tussen een poes en een kater? Het gaat om het verschil in afstand tussen anus en geslachtsopening. Die is bij een kater beduidend groter. De testikels zijn tussen anus en geslachtsopening gelegen. 

De geslachtopening bij een kater is rond gevormd en bij de poes heeft het een omgekeerde V-vorm.